När jag var barn och försvann hemifrån kunde mina föräldrar hitta mig i missionstältet.

 om. Han inbjuder till många sidospår men vi försöker ta oss tillbaka till Filadelfia och Arbrå en stund.
– I Filadelfia fick jag inspiration till att få vara udda, mig själv. Jag drogs dit som en magnet. Varför vet jag inte, men det fanns en frihet och en spontanitet, som jag förknippar med sådant som jag upplevde att Gud sa direkt till mig. Ibland hände det saker som han inte förstod, men det var samtidigt fascinerande när han tidigare lärt sig att i en kyrka skulle man sitta still. Det var delvis därför som Peter gick ur Svenska kyrkan när han fyllde 18, men också för att kyrkan försökte bli populär genom nya psalmer och populärmusik. Han ville sjunga de gamla psalmerna som sjungits i generationer, inte för att lyssna till Svensktoppen i kyrkan. Det förvånar mig att han som vill vara så fri, tycker att kyrkan ska vara ett tempel som ska föra en tradition vidare.
– Med tradition menar jag att det är trist om våra barnbarn inte kan sjunga " Den blomstertid nu kommer. Så börjar han sjunga på sin egen älsklingspsalm för mig, " Jesus för världen givit sitt " . Andra psalmer som han inte vill glömma är " Härlig är jorden"  och " Bereden väg för Herran". 

HAN ÄR FÖRTJUST i gammelorden, även om han kan förstå att texter måste göras tillgängliga för en ny generation. Tradition och nyskapande kan gå hand i hand, det är inga poler för honom.
– Min tro är nog ganska gammaldags, men det är svårt med ord när man ska beskriva den. Det är ju en kommunikation med Gud. Peter Stormare tänkte först bli präst men valde scen- skolan. Han upptäcktes av Ingmar Bergman och blev skådespelare på Dramaten. Men inte ens då övergav han tanken på att bli präst.
– Jag har inte övergett den tanken än, skrattar han. Man vet aldrig om det ännu kan bli tid för det. Men på den tiden tänkte jag att det kanske var roligare med nya manuskript i stället för samma gamla hela tiden, så jag blev skådespelare. Sedan blir han allvarlig och säger att han nog skulle få svårt att hitta en kyrka eller ett samfund att passa in i. Läser du Bibeln?
– Javisst, och den har jag med mig överallt. Jag har läst den från pärm till pärm många gånger. Bibeln är viktig, men man ska vara lite försiktig när man läser den. Fundamentalism är jag rädd för.

OFTA ÖPPNAR HAN Bibeln och läser det han får upp. Tar tumversar alltså? Han ser först lite förvånad ut, eftersom han aldrig hört ordet.
– Just det, säger han och nickar. Det var ett bra ord. Nu måste jag nog byta bibel om jag ska fortsätta. Jag har gjort det lite för mycket så nu hamnar jag lätt på samma ställen.
– De bra ställena, tillägger han och skrattar högt. Men bibeltexten ger uppenbarelser också. För fem, sex år sedan fick Peter en sådan genom berättelsen Matteusevangeliet 21 om hur Jesus fick fikonträdet att vissna.

Produktive Peter - FILMER
se mer via denna länk

"13 Moons"  (2002) .... Slovo
"The Movie Nut and His Audience"  (2002) ....misstänksam karaktär
"Spundblquote"  (2002) .... polis
"The Tuxedo" (2002) .... Dr. Simms
"Minority Report"  (2002) .... ögonkirurg
"Windtalkers"  (2002) .... Sergeant Eric " Gunny"  Hjelmstad
"The Beatle Fan"  (2002) .... Albert
"Watching Ellie"  (2002) TV Series .... Ingvar
"Flash of a Dream"  (2001) .... Jacob A. Riis
"Hamilton"  (2001) (TV) .... Carl Hamilton
"Happy Campers"  (2001) .... Oberon
"Chocolat"  (2000) .... Serge Muscat
"Von Trierquote s 100 öjne"  (2000) .... sig själv
"Dancer in the Dark"  (2000) .... Jeff
"Circus"  (2000) .... Julius
"Bruiser"  (2000) .... Milo Styles
"The Million Dollar Hotel"  (2000) .... Dixie
"Amor nello specchio"  (engelsk titel: " Love in the Mirror" ) (1999) .... Giovanni Andreini
"8MM"  (1999) .... Dino Velvet
"Purgatory"  (1999) (TV) .... Cavin Guthrie
"Armageddon"  (1998) .... Liev Andropov, rysk kosmonaut
"Somewhere in the City"  (1998) .... Graham
"Mercury Rising"  (1998) .... Stayes
"The Big Lebowski"  (1998) .... Nihilist (Ulee Kunkel)
"Hamilton"  (1998) .... Carl Hamilton
"Larmar och gör sig till"  (1997) (TV) .... Petrus Landahl
"Playing God"  (1997) .... Vladimir
"The Lost World: Jurassic Park"  (1997) .... Dieter Stark
"Le Polygraphe"  (1996) .... Christof Haussman
"Ett Sorts Hades"  (1996) (TV) .... Ulf
"Fargo"  (1996) .... Gaear Grimsrud
"No Manquote s Land"  (1994) (TV) .... Byrd
"Backanterna"  (1993) (TV) .... budbäraren
"Fataledblquote"  (1992) .... Peter Wetzler
"Riflessi in un cielo scuro"  (engelsk titel:
"Reflections in a Dark Sky" ) (1991)
Länk nordisk film
"Freud flyttar hemifrån"  (1991) .... Berra
"Awakenings"  (1990) ....neurolog
"Mälarpirater"  (1987) .... barägare
"Den Frusna leoparden"  (1986) .... Jerry
"Seppan"
  (1986) (TV) .... Saraquote s pappa

TV-PROGRAM

"Så ska det låta"  (2002)
"Seinfeld" (1998). Peter spelade
"Slippery Pete"  i avsnittet: " The Frogger" .
"Swift Justice"
  (1996). Peter spelade " Johnny D."  i avsnittet " Stones".

– Men nu såg jag plötsligt att Jesus talar i liknelser i evangelierna och jag förstod precis vad han menade. Det var som om ljus lyste över texten. Är det verkligen det här du önskar då kommer det att ske, sa Jesus till mig. Jag kunde se Petrus framför Jesus hur han fick den där aha-upplevelsen och plötsligt förstod. Egentligen är det en liten sak att få ett berg att förflytta sig. Det Anns så mycket viktigare saker att önska sig.

PREDIKAREN I GAMLA TESTAMENTET är en bok som Peter läser ofta.
– Den kan kanske kännas lite negativ ibland men den visar att vi är bara en liten, liten del av något mycket större. Jesus däremot är stor. Han kom med ett budskap som spred sig som en löpeld på så kort tid. Peter menar att styrkan i det var att man inte behövde sitta i templet eller var skriftlärd.
– En enkel man var lika mycket värd som en rik och kunde lika väl stå i direkt kontakt med Gud. Där känner jag att jag står Jesus nära. Peter tycker att det var svårt att säga att han var tro- ende när han bodde i Sverige. Det fick han gömma. Han tycker att det är lite så nu också fast på ett annat sätt.
– Om man säger att man är troende i dag får man bara frågan vilket samfund eller vilken kyrka man tillhör. Någon omvändelsepunkt har han inte behövt, efter som hans tro kom så tidigt. Däremot känner han att det behövs en pånyttfödelse varje vecka.
– Jag lever väl ett ganska normalt liv, men upptäckte att det var mycket lättare att bejaka min tro, när jag flyttade till USA. Där kan man se det som något positivt att ha en stark tro. Sverige verkar totalt ha blivit ett avkristnat samhälle.

PETER STORMARE GER inte gärna intervjuer, men nu har det blivit en del i samband med skivan. Han är faktiskt lite förvånad över att folk är så intresserade av honom. Det har egentligen aldrig varit viktigt för honom att vara kändis.
– Jag är ju en vanlig människa som haft lite tur och fått göra teater, film, musik: sådant som jag tycker om att göra. Jag känner mig lyckligt lottad. De flesta av hans roller, i “ Fargo”  och “ Chocolat”  till exempel, har inte varit särskilt sympatiska, en del rentav onda.
– Jag jobbar gärna med roller som är udda, men i verkliga livet är det godheten som gäller. Föresten är det ett kristet budskap i Fargo. Man kan bara över- vinna det onda med det goda och man ska
aldrig ge upp, godheten segrar.
Peters medverkan i “ Så ska det låta”  resulterade i massor av brev och e-post.
– Det var roligt att få roa och sprida lite glädje. Jag hade lovat min gamle vän Peter Harrysson att medverka någon gång. Och så är det min mammas favoritprogram. Det gick ju rätt bra för jag kan det mesta från melodiradion från 1980-talet och bakåt. Har du inte hemlängtan? Kommer du att flytta tillbaka till Sverige någon gång
– Nej det hoppas jag inte! Visst bär han på hemlängtan. Men inte till Sverige. Till sitt verkliga hemland, varifrån han är utlånad.

 

 

 

 

– Den där texten hade jag läst så många gånger. Jesu, sa att om vi har tro och inte tvivlar kan vi göra ännu mer, vi kan säga åt ett berg att kasta sig i havet. När jag var liten försökte jag ta det bokstavligt och sa till berget där hemma att flytta sig.

 

 

åter första sidan

PETRUS FREDAG 3 MAJ 2002