Artikel ur: Sala Allehanda 20 oktober 2006 Sektion: Sport & motion
 
Boxningen får nytt liv i Sala

Boxning. ”Vi har testat boxning i skolan. Det verkar kul och därför är jag här i kväll”. Det säger 16-åriga Sara Andersson, en av åtta ungdomar som kom till Åkraskolan då BK Träffen från Tärnsjö öppnade en filial i Sala.

– Jag tror på en framtid för boxningen i Sala, säger Puck de Keiser efter premiärträningen i tisdags kväll.

De åtta ungdomar som kommit dit får en första inblick i sporten. De får testa ett och annat slag mot Puck de Keisers näve. Till boxningen i Sala är alla som är nio år eller äldre välkomna.

– Den här sporten är hård och gör ont, men med hård träning gör det inte ont längre. Vi ska lära oss att försvara oss och känna oss trygga, säger Puck de Keiser där han står framför gruppen.

Västmanlands boxningsförbund tog initiativ till boxning i Sala och kontaktade kommunen. Sedan kom Puck de Keiser in i bilden.

BK Träffens Salafilial kommer att hålla till i Åkraskolan i några veckor.

– Sedan flyttar vi in i en lokal på 220 kvadrat vid Fiskartorget. Där kan vi träna när vi vill och låta boxbollarna sitta uppe hela tiden, förklarar han.

Hittills har marknadsföringen av boxning i Sala varit sparsam.

– Vi har satt upp en del affischer och jag har faktiskt haft en hel del telefonsamtal från intresserade så det verkar lovande, säger Puck de Keiser.

Han hoppas att antalet aktörer ska öka efter hand inte minst med hjälp av den egna lokalen. Han hoppas också kunna knyta till sig två tränare i Sala som bor just i Sala. Han vill dock ännu inte avslöja namnen på dessa.

JOURNALIST HANS GODÉN

Boxning i Sala / Historik

IFK Sala
tog upp boxning på programmet 1919, men sporten lades ned efter några år.
IF Nordens
boxningssektion bildades 1945 och var framgångsrik under några år.
1952 blev 22-årige Leif Lindqvist svensk mästare i weltervikt. Leif var på väg att ta en plats i OS-truppen till Helsingfors 1952 då han blev tvungen att sluta på grund av en käkskada.
1947 blev IF Nordens
Stig Frisk svensk juniormästare i tungvikt.
BK 91 i Sala
bildades 1991, men lades ned efter några år.